De handleiding voor een juridische carrière

De deur naar het beroepsleven staat nu wagenwijd open!
Je hebt deelgenomen (of zal deelnemen) aan informatiesessies, aan de jobbeurzen, je hebt geluisterd naar de professoren en andere ervaringsdeskundigen, … en je hebt nu een eerste idee van de verschillende professionele mogelijkheden die jouw rechtendiploma kan openen.

Maar toch blijft het moeilijk om een keuze te maken, aangezien binnen het recht er talloze mogelijkheden zijn. Hoe maak je nu de 'goede' keuze? In de eerste plaats goed naar jezelf kijken en jezelf niet onder- of overschatten (vaardigheden, stressbestendigheid, empathie, energie). Vervolgens probeer je je zo goed mogelijk te informeren over wat elk beroep nu juist inhoudt (takenpakket, verantwoordelijkheden, evolutie).

Zo krijg je de juiste troeven in handen om je goed te oriënteren en de juiste beslissing te nemen om met kennis van zaken te solliciteren.

Opgelet: houd de voeten op de grond!


Droom

Er kan een grote kloof bestaan tussen de 'daily grind' van een job en de verwachtingen die je koesterde bij het begin. Maar oordeel niet te snel. Je kan bepaalde zaken niet forceren en evenmin stadia overslaan.

Werkelijkheid

De professionele wereld is veeleisend, competitief, streng en met weinig toegevingen… Gedaan met het studentenleven. Men moet zich schikken naar uurroosters, deadlines respecteren en afspraken naleven.

Kort gezegd: men verwacht veel van jou maar men wacht niet op jou!

De verschillende juridische beroepen

Hoe kiezen? Overzicht van de verschillende beroepsopties


Career Options Chart