Mijn CV Opstellen

Dit is een belangrijk onderdeel van je zoektocht naar een geschikte job! Je cv is de eerste indruk die je maakt. Dit document moet alles bevatten wat een recruiter over je moet weten: niets meer en niets minder.

Vergeet ook niet dat je cv vooral een instrument is om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Je moet het dus vanuit die optiek opstellen. Je mag er dus niet te licht over gaan. Je mag ook niet overdrijven of liegen. En je moet er vooral op tijd aan beginnen!

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de inhoud van je cv en alleen elementen vermeldt die relevant zijn of die je kandidatuur een meerwaarde geven. Wees zorgvuldig en precies in je beschrijvingen en in de benamingen van je diploma's. Prop de rubriek 'werkervaring' niet vol met allerlei klusjes (bv. babysitten). Als je zulke dingen toch wilt vermelden, maak er dan een afzonderlijke rubriek van waarin je alles in één of twee regels opsomt. Een recruiter weet ook wel dat een student die net een master heeft behaald nog geen massa's relevante werkervaring kan voorleggen. Je moet je diploma's en ervaringen altijd 'omgekeerd' chronologisch vermelden (dus de recentste eerst).

Wat je hobby's betreft: fietsen en zwemmen doen we allemaal, maar als je kunt vertellen dat je bij de junioren Belgisch kampioen bent geweest in je sport of dat je scheidsrechter bent op internationale tornooien … Daarmee wek je iemands interesse. Hetzelfde geldt voor films en lezen: alleen vermelden als je lid bent van een leesclub of een blog hebt waarop je filmrecensies post. Laat activiteiten die je al jaren niet meer hebt beoefend achterwege (bv. muziekles gevolgd tussen je 10 en 18 jaar).



En wees op je hoede voor spelfouten!

Als je daarentegen al één of twee jaar ervaring kunt voorleggen, aarzel dan niet om uit te leggen wat je precies hebt gedaan en wat de link is met de functie waarnaar je solliciteert. Hou het wel beknopt. Je kunt je parcours nog in detail toelichten wanneer je wordt uitgenodigd voor een gesprek

Denk erom dat de recruiter misschien wel tientallen cv's onder ogen zal krijgen, zorg er daarom voor dat hij of zij in één oogopslag kan zien of jouw cv interessant is: je cv moet leesbaar zijn (kies een duidelijk en neutraal lettertype, bij voorkeur een 'sans serif' zoals Arial, Verdana, enz.), hij moet duidelijk en overzichtelijk zijn en vooral, hij moet op maximaal één A4 passen (voor- en keerzijde, of misschien zelfs op één zijde als je pas bent afgestudeerd).

Je moet je cv sowieso altijd aanpassen aan de functie waarnaar je solliciteert. Soms zal het maar om kleine wijzigingen gaan, maar doe het wél. Dat zal je verplichten om stil te staan bij de werkaanbieding en het zal je kansen vergroten om uitgenodigd te worden voor een gesprek!

En mijn talenkennis!

Als je wilt vermijden dat jouw eigen omschrijving van je talenkennis subjectief wordt beoordeeld, doe je er goed aan te verwijzen naar het Gemeenschappelijk Europees referentiekader voor talen of andere erkende internationale evaluatienormen zoals TOEFL, TOEIC, IELTS, Cambridge Language Assessment … Tenzij je perfect tweetalig bent (moeder- of vadertaal) natuurlijk.

Denk erom dat de recruiter misschien wel tientallen cv's onder ogen zal krijgen, zorg er daarom voor dat hij of zij in één oogopslag kan zien of jouw cv interessant is.

Welke foto zet

ik op mijn CV?

Niet die van je Facebookprofiel en ook niet de recentste foto die je op Instagram hebt gezet!

Zwart-wit of kleur? Doet er niet toe. Zolang je er maar professioneel uitziet. Trek daarom gepaste kleding aan: geen smoking, avondjurk, sportoutfit of beachwear. Niet te veel make-up, gladgeschoren, verzorgd kapsel.

En o ja, je moet op de persoon op de foto lijken. Neem dus een zo recent mogelijke foto.

Als je altijd een bril draagt, zet die dan op. Op zulke details moet je goed letten. Het is de bedoeling dat de recruiter je meteen herkent wanneer hij of zij je ontmoet.

Een fotograaf hoeft niet. Enkele tips:

  • Geef je smartphone aan een vriend(in) en laat je fotograferen.
  • Neem plaats tegen een neutrale en effen achtergrond (zoals een lichtgekleurde muur).
  • Ga bij voorkeur zitten: dan ben je stabieler.
  • Richt je gezicht naar de lens maar draai de rest van je lichaam 45 graden weg van de camera.
  • Zorg dat er wat ruimte boven je hoofd te zien is en laat je kadreren tot halverwege je bovenarmen.
  • Glimlach (maar niet te veel).
  • Herkadreer de foto tot een rechthoekig formaat van bv. 120x180 pixels.
  • En klaar is Kees!
CV in het kort CV in het kort CV in het kort

Apply now

De kans is groot dat je de vraag zult krijgen om online te solliciteren. Dat kan op verschillende manieren.

Soms moet je op een link klikken, waarna een nieuwe e-mail in je e-mailprogramma wordt geopend. In dat geval geldt de e-mail als je begeleidende (of motivatie)brief. Je voegt je cv toe in de vorm van een attachment (bij voorkeur in pdf-formaat).

Soms kom je via de link terecht op de HR-website van de werkgever. Daar moet je je dan eerst registreren om te solliciteren, gebruikersvoorwaarden aanvaarden, je cv overtikken. Dat kan een heel tijdrovend karweitje zijn en je zou er de moed bijna bij verliezen.
Maar weet dat dat precies de bedoeling is van de werkgever. Hij wil alleen cv's krijgen van gemotiveerde kandidaten. Hou dat zeker in gedachten!

Begeleidende brief

Ook hier moet je veel aandacht aan besteden. En we kunnen het niet genoeg herhalen: wees beknopt, duidelijk en precies. Vertel niet je hele leven in deze brief, daarvoor dient je cv.

Je stelt de brief op in de taal van de advertentie en je richt die - indien mogelijk - aan de contactpersoon die vermeld staat in de advertentie.

Beperk je tot één bladzijde (nog korter is beter) en zorg ervoor dat je deze drie elementen vermeldt:

  • Naar welke functie je solliciteert (vergeet de eventuele referentie niet te kopiëren).
  • Waarom je naar deze functie solliciteert.
  • En waarom ze jou moeten kiezen.

Stem je brief af op het bedrijf, het kantoor of de studie. Elke begeleidingsbrief moet anders zijn.

Elke recruiter werkt op een andere manier en stelt andere vragen om naar die twee punten te peilen. Aan jou om je antwoorden aan te passen en je niet uit je lood te laten slaan.

Geslaagd

sollicitatiegesprek

Deze stap is doorslaggevend!
Je cv heeft blijkbaar indruk gemaakt op de recruiter: eerste opdracht geslaagd, dat is hoopgevend!

Volgende opdracht: verzorgd voor de dag komen. De eerste indruk die je maakt kan doorslaggevend zijn. Het helpt zeker als de interviewer jou al vlot herkent, vandaar het belang van de foto op het CV. Jouw kledij is eveneens belangrijk. Ga voor een professionele stijl, zonder al te formeel te worden. Vergeet niet om meerdere exemplaren van jouw CV en een kopie van jouw motivatiebrief mee te brengen naar het interview, voor het geval dat …!

Na de introducties zal de recruiter normaal uitleggen hoe het vervolg van de aanwervingsprocedure verloopt. Die verschilt van organisatie tot organisatie: soms moet je dezelfde persoon meerdere keren zien, soms krijg je telkens iemand anders voor je. Soms wordt alles op één dag afgerond, soms moet je terugkeren. Je kunt psychologische, grafologische … proeven moeten afleggen of een 'assessment' doen (nagespeelde situaties met acteurs – bv. meeting met een ontevreden klant - waarbij je geëvalueerd wordt op bepaalde vaardigheden die van belang zijn voor de functie).

Hoe dan ook staan twee punten centraal in dat eerste sollicitatiegesprek, namelijk jouw technische competenties en jouw persoonlijkheid, in relatie tot het profiel dat ze zoeken en de werking van de organisatie.

Sommige recruiters hanteren de techniek van het zogenaamde 'gedragsgerichte interview' (behavioural interview). Dat betekent dat ze je zullen vragen om een (liefst moeilijke) situatie te omschrijven die je hebt meegemaakt. Dat kan iets zijn dat op het werk, op school of in je privé-leven is gebeurd. Je moet dan de precieze omstandigheden, je reactie, jouw rol en het resultaat toelichten. Wees dus voorbereid …

Een klassieker is de vraag om je zwakke en sterke punten op te noemen. Lees zeker nog even de tips na die we je gegeven hebben die hier zeker van pas zullen komen.

Een sollicitatiegesprek is een uitwisseling tussen jou en de persoon die tegenover jou zit. Aarzel niet om vragen te stellen als je vindt dat bepaalde zaken niet helemaal duidelijk zijn. Pertinente vragen worden altijd op prijs gesteld.

Vragen die niet op prijs worden gesteld


Tijdens het eerste gesprek vermijd je te vragen naar:

  • Het uurrooster en de werktijden.
  • De vakantieregeling, je vakantiedagen.
  • Het loon (tenzij ze er zelf over beginnen).

Deze dingen zullen zeker ter sprake komen tijdens een tweede gesprek als je daarvoor wordt uitgenodigd.

Heel wat advocaten- en consultancykantoren, en steeds meer gewone bedrijven, organiseren rekruteringsdagen

Video Interview

Door COVID-19 dook het video interview steeds vaker op in het arsenaal van de rekruteerders en het heeft er alle schijn van dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. De kans is dus groot dat je in het kader van een sollicitatieprocedure één of meerdere video interviews zal hebben. Het is niets om schrik van te hebben, maar er zijn wel aandachtspunten en het vergt de nodige voorbereiding!

Tips

  • Zorg voor een omgeving waarin je niet snel wordt afgeleid, met de best mogelijke wifi-verbinding. Vergeet vooraf niet de batterij van jouw laptop volledig op te laden, of hou de lader binnen handbereik.
  • Verwittig jouw huisgenoten van het tijdstip van het video interview, zodat ze niet per ongeluk aan het streamen of downloaden slaan tijdens het interview en daardoor jouw internetconnectie vertragen of onderbreken.
  • Zet alle notificaties op jouw telefoon of laptop uit.
  • Zorg voor een goede verlichtig van het lokaal en vermijd felle kleuren of drukke geometrische patronen in jouw kledij.
  • Oefen op voorhand met iemand anders op het platform waar het interview zal plaatsvinden (Zoom, Whereby, Skype, Google Meet, Teams …) en neem de sessie op. Er is niets zo krachtig als leerervaring! Door jezelf bezig te zien op video kan je snel en gemakkelijk bijsturen. Let op het volume en de snelheid waarmee je spreekt, je lichaamstaal, het gebruik van stopwoorden …).
  • Je kan best 5 à 10 minuten op voorhand inloggen, maar zet micro en camera pas aan als je 100% klaar bent om eraan te beginnen.
  • Als er problemen zijn met de verbinding, roep dan niet: "Ik hoor u niet!", maar gebruik de chatfunctie om de boodschap door te geven.
  • Open jouw cv in een ander venster, zodat je het snel kan delen, indien nodig, maar zorg ook dat je een versie op papier naast je hebt liggen.
  • Hou steeds oogcontact! Kleef desnoods een briefje met een pijl erop naast de camera. Dit zal je helpen om zoveel mogelijk in de camera te blijven kijken. Vermijd ook om teveel te bewegen, want dat leidt zeer sterk af in een video interview.
  • Opgelet met het afscheid nemen! Weet wat je gaat zeggen aan het einde van het gesprek en verlaat de sessie op een elegante manier. Je kan dus best op voorhand testen hoe je dit moet doen op de verschillende platformen.

Deelnemen aan een

'Selection Day'

Heel wat advocaten- en consultancykantoren, en steeds meer gewone bedrijven, organiseren rekruteringsdagen (Selection Day, Master Class …). De kandidaten die eraan mogen deelnemen hebben al een eerste selectie overleefd op basis van hun cv: hun technische competenties komen overeen met wat het bedrijf zoekt. Voor organisaties die zulke evenementen organiseren, is het curriculum vitae vaak een doorslaggevende stap

De geselecteerde kandidaten worden dan uitgenodigd op een dag (of soms zelfs meerdere dagen) waar een grondigere selectie wordt doorgevoerd. Doorgaans wordt een uitgebreide presentatie gegeven van de activiteiten en de interne werking van de organisatie.

Soms staan er ook verschillende testen op het programma (talen, juridische kennis, persoonlijkheid …), een gesprek, een rollenspel, ludieke activiteiten, culturele bezoeken … en meestal wordt de dag afgesloten met een gezellig diner en/of een party.

Sommige van die evenementen vinden plaats in het buitenland en duren meerdere dagen zodat een werkgever in een informele setting een beter zicht kan krijgen op het volledige profiel van de kandidaat en de mate waarin hij of zij zal passen in het team.

Dat mag je allemaal verwachten als je wordt uitgenodigd voor een 'Selection Day'.