Je bent nu helemaal op de hoogte en klaar om te solliciteren voor die droomjob waarop je je zinnen hebt gezet
Maar hoe vind je je toekomstige job? Op LexGO (lexgo.be en lexgo.lu) natuurlijk!
LexGO verzamelt voor jou alle juridische vacatures en samenwerkingsaanvragen over alle beroepen, vakgebieden en sectoren heen. Het is de grootste Belgische website voor wie aan de slag wil binnen het recht, met meer dan 600.000 bezoekers per jaar en 2.000 werkaanbiedingen!
Als je wilt werken voor de overheid, dan zul je voor veel functies bij Selor moeten aankloppen, zoals we eerder al hebben uitgelegd. Toch vind je op LexGO ook heel wat jobaanbiedingen van overheidsinstanties, zoals de FOD Financiën, de Mededingingsautoriteit, het Rekenhof, vele steden en gemeenten, OCMW's en vele andere.
Fluitje van een cent? Niet altijd! Herlees nog eens rustig die advertentie voor je begint te solliciteren. Analyseer nauwgezet de beschrijving van de functie. Voor een junior functie (of stageplaats) is doorgaans geen specifieke ervaring vereist.
Maar dat betekent niet dat expertise of interesse in de materie of het vakgebied niet doorslaggevend kunnen zijn. Zorg er dus voor dat je zin hebt om die richting in te slaan en dat je er een goed gevoel bij hebt
Als je al een beroepservaring achter de rug hebt, dan zul je al beter kunnen inschatten of je over de nodige expertise beschikt. Let wel, het is niet omdat je al eens op een bepaalde materie hebt gewerkt dat je er al specialist in bent!
Lees goed tussen de regels. Werkgevers hebben vaak de neiging om ook criteria die niet echt belangrijk zijn, toch te vermelden in de vacaturetekst. Laat je dus niet afschrikken door vage formuleringen zoals 'goede kennis van …', 'strekt tot aanbeveling', 'eerste werkervaring vereist', 'een troef', 'bereid om te reizen' … en verstuur toch maar het CV.
Voorts moeten ook de werkomgeving en de manier van werken - zoals die in beschrijving staat - bij jou passen. Solliciteer niet voor een functie waarbij je in je eentje moet werken als je liever deel uitmaakt van een team!
Denk na over de impact van de afstand tussen je woning en je toekomstige werkplek: het gaat niet alleen om het aantal kilometer, maar ook om de tijd die je onderweg bent, hetzij met de auto, hetzij met het openbaar vervoer. Hou er rekening mee dat je persoonlijke situatie kan wijzigen, waardoor je minder flexibel kan worden (denken we maar aan het hebben van schoolgaande kinderen).
Ben je bv. bereid om te verhuizen voor een interessante job die een hele lange pendel vergt? Als het antwoord nee is, solliciteer dan niet. Anders verdoe je je eigen tijd en die van de recruiter. Uit de praktijk blijkt dat een reistijd van meer dan twee uur - heen en terug samen - op termijn moeilijk houdbaar is.