Ik evalueer mezelf

Onderstaande oefening is heel belangrijk om een beter inzicht te krijgen in jezelf. Denk erom dat een loopbaan meer dan 40 jaar duurt! Daarom raden we je aan wat tijd uit te trekken om je persoonlijke balans op te stellen.

Daarbij moet je zowel de 'hard skills' (bv. teksten schrijven, informatie onthouden, het woord nemen, vreemde talen spreken, dossiers analyseren) als de 'soft skills' (bv. empathie, ijver, inzet, geduld, stiptheid, luistervaardigheid, doorzettingsvermogen) in overweging nemen.

Wanneer je klaar bent met je eigen sterktes en zwaktes op te lijsten, is het tijd om je 'zelfportret' voor te leggen aan de kritische blik van je omgeving. Ga praten met de docent die je heeft begeleid tijdens je scriptie of met je vorige werkgever (vakantiejob), vraag de mening van je partner en de mensen in jouw vriendenkring, luister hoe je naaste familie erover denkt, ondervraag je medestudenten met wie je groepswerken hebt gedaan of met wie je nog contact hebt … Dat zal je helpen om jezelf beter te leren kennen.

Het uitgangspunt zijn twee essentiële vragen: 1) wat doe ik graag / wat ga ik liever uit de weg? en 2) wat kan ik goed / wat kan ik niet goed?

Wanneer je klaar bent met je eigen sterktes en zwaktes op te lijsten, is het tijd om je 'zelfportret' voor te leggen aan de kritische blik van je omgeving.


Op basis van al die elementen stel je vervolgens deze grafiek op:


Doe ik graag maar kan ik niet
Kwadrant 1

Domeinen waarop je je moet toeleggen (op middellange tot lange termijn). Dit is jouw potentieel.

Doe ik graag en kan ik goed
Kwadrant 2

Dit zijn jouw troeven. Die moet je naar voren schuiven in je cv en tijdens sollicitatiegesprekken - factor die jou onderscheidt.

Doe ik niet graag en kan ik niet goed
Kwadrant 3

Deze vakgebieden moet je in de mate van het mogelijke vermijden. Als het echt niet anders kan, probeer dan de basis onder de knie te krijgen, maar leg je er zeker niet op toe.

Doe ik niet graag maar kan ik niet goed
Kwadrant 4

Opgelet: dit zijn domeinen die zonder meer nuttig kunnen zijn, maar waarin je je niet mag laten opsluiten want voor je het weet, doe je dit tot het einde van je dagen (omdat mensen je snel als 'specialist' zien).